Dunasziget - „A Dunát ma egyszerre ünnepeljük és aggódunk miatta, védjük értékeinket és igyekszünk megfékezni hömpölygő erejét„ - hangsúlyozta Szabó Imre, környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Dunaszigeten megszervezett nemzetközi Duna-nap megnyitóján. Bár a rendezvény középpontjában idén a dunai tokhalak élőhelyének megóvása áll, a szakemberek nem mehettek el az árvízvédelemmel kapcsolatos kérdések mellett sem.

 

„Mindenki egy emberként fent lesz a gáton„ - emelte ki az árvízvédelemről Szabó Imre miniszter, majd hozzátette: a védelemre adottak a hozzáértő szakemberek és a megfelelő anyagi források is. Erre a célra 500 millió forintot különítettek el a költségvetésből.
A 2850 kilométeres, 19 országot és 81 millió embert érintő folyónak biztonságot kell nyújtani műszaki és minőségi szinten egyaránt. A vízbázis megóvásáért sokat kell tennünk, ebben Magyarország úttörő. Szigetköz olyan közös ügy amiben a szlovákoknak és nekünk magyaroknak is egyformán közös felelősséget kell vállalnunk - szögezte le a szakminiszter.

A dunaszigeti rendezvény középpontjában a tokfélék élőhelyének megóvása állt. Ennek keretében Szabó Imre miniszter kétszáz darab tokhalat engedett szabadon.

Eredeti cikk: kisalfold-online