TA BLKI №10998 visszatér!

TA BLKI №10998 visszatér!

2011, Oct 03    

Ismét egy telepített vizát fogtak!

2011.szeptember 20-án Vilkovo-nál Ukrajnában egy kb. 50cm-es jelölt vizát fogtak a halászok. Az MTA BLKI №10998 számú ez egyik az első a magyarországi Dunába telepített vizák közül.

A Magyarországon telepített vizák elérték a Fekete tengert.

“Aki megment egy életet, egy egész világot ment meg. Mi pedig a mai napon egy egész fajt készülünk megmenteni” - mondta Fazekas Sándor a telepítés napján.

Magyarországon telepített MTA BLKI No10998 jelű viza elérte a Duna Deltát és ezzel a telepítés kezdeményezői elérték céljukat, bizonyították a Duna felső szakaszáról, valamikori szaporodási helyükről a halak eljutnak tengeri élőhelyükig. Az ukrán Duna Bioszféra Rezervátum munkatársainak tájékoztatása alapján ukrán halászok a Duna Kilia ágában, 18 km-re a Fekete tengertől 2011 szeptemberében Magyarországon jelölt vizát fogtak. Az 50 cm. hosszú hal Vilkovóig 1580 km-t tett meg, áthaladva a Vakapu I. és Vaskapu II. vízerőmű rendszeren. Az ukrán halászok a jelölt halat visszaengedték a Dunába.

A haltelepítésre az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság koordinálása mellett 2010. október-november hónapban került sor Győr térségében a Szigetközben, Budapesten a Vizafogónál és Ercsinél. A vizatelepítés kezdeményezői és támogatói a Rideg&Rideg Fish Farm Kft. Homokmégy, az „Előre” Halászati Termelő Szövetkezet Győr, a Közép–dunai Hal Kft. Ercsi, és a Hallépcső Bt. Győr voltak, míg a halak jelölését a Balatoni Halászati Zrt. munkatársa végezte.

A kezdeményezők tovább kívánják folytatni a tokfélék megmentésére irányuló tevékenységüket, terveik között szerepel az állomány-erősítő telepítések megkezdése, az élőhelyek védelme és a hajózsilipek hallzsilipként történő használatának vizsgálata. Az újabb célkitűzések azonban már szélesebb körű összefogást igényelnek, mivel a Duna jelképének tekinthető viza megmentése Magyarország és a Duna-menti országok közös feladata.

• A tokfélék a világ legnagyobb édesvízi halai közé tartoznak. A legtermetesebb faj, a viza némely példányának testhosszúsága elérte a 6 métert, tömege meghaladta az 1000 kg-ot. • A ma élő tokfélék 27 faja, kizárólag az északi féltekén Atlanti és Csendes Óceán, Földközi, Fekete és Kaspi tengerben él. • Első megjelenésük a Devon korra 400 millió évre tehető. A ma élő tokfélék már több mint 200 millió évvel ezelőtt a Jura korban is éltek. Fossiliáknak tekinthetők. • Legtöbb fajuk több mint 50 évig él, Észak-Amerikában 157 éves egyedet is meghatároztak. • Későn -12-20 év - után válnak ivaréretté. • Nem minden évben ívnak. • Óriási mennyiségű ikrát termelnek, a testsúlyuk 10-25%. • Iváskor több száz km-t vándorolnak felfelé a folyófenéken ivóhelyükre, míg vissza a tengerbe a felszín közelében úsznak.

Abra